Postăvaru în sticluțe mici. Trei Brazi – Poiana Secuilor

Postăvaru în sticluțe mici. Trei Brazi – Poiana Secuilor

Confortul pașilor mici… că-s ai mei, la figurat, că-s ai copiilor, la modul cel mai concret, pașii mici sunt cei care te învață (din nou, și a câta oară oare) să mergi pe poteci mai late (sau mai înguste) sau să-ți găsești (din nou) drumul prin tărâmuri de tot soiul.

Cabana Poiana Secuilor

De la Cabana Trei Brazi (Predeal) la Cabana Poiana Secuilor și înapoi poți să faci 1 oră sau o zi întreagă, depinde de ce anume ai tu în minte în raport cu felul în care vrei să îți petreci ziua. Noi am petrecut-o prin iarbă și greieri, la poalele Postăvarului, convingându-i pe cei mai mici dintre noi că viperele nu au ce cauta prin iarba deasă plină cu flori și că dacă-ți dai jos rucsacul din spate te poți rostogoli la vale cu mâinile ghemuite la piept preț de multe învârteli.

Poiana Secuilor

Tura este ideală pentru copii – cred realmente că este una dintre cele mai accesibile și frumoase ieșiri în natură care pot fi făcute în zona Predealului (încluzând aici și Valea Prahovei și Brașovul deopotrivă). Așa că dacă vreți să începeți să mergeți împreună cu copiii pe munte și nu știți de unde să o apucați, uite o idee numai bună. Care este de altfel conținută și merge perfect alăturată Ghidului de Drumeție Montană în Familie, la realizarea căruia am contribuit în cadrul AECO și care deschide potecile celor ce doresc să exploreze mai mult natura din jurul Brașovului, alături de informații cât se poate de la obiect legate de cum ne pregătim turele pe munte alături de copii.

Zona Trei Brazi

Noi (adică eu alături de o prietenă și cei 3 copii ai noștri în vârstă de 6-8 ani) am pregatit-o pe a noastră cu un mic dejun cât se poate de lent, cu copiii odihniți (neapărat odihniți) după diverse petreceri în pijama întâmplate prin Poiana Țapului, cu ochii pe geam către Cruce sau în casă pe aplicațiile meteo ce anunțau un soi de potop în zonă (pe care am reușit cu mult noroc să îl evităm, petrecându-ne ziua aparent în singura arie în care acesta nu s-a manifestat), cu rucsacurile pregătite în caz de ploaie și răcoare, cu încălțări potrivite în picioare și sandwich-uri pentru picnic în buzunar, cu răbdarea la noi căci pe la Trei Brazi nu poți să treci cu copiii și să nu scapi fără un anumit număr (negociat puternic) de ture de tubbing în tiribombele de la Fun Park… și cu relaxare și fără alt target în afară de acela de a specula momentul prezent și a găsi bucuria de a fi acolo, atunci și atât.

Poiana Secuilor

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”5″ bottom_margin=”5″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

Poteca cu Bandă Galbenă (BG) este de fapt un drum forestier cu acces auto, dublat de o potecuță mai mică ce merge direct prin poiană, pe care poți evita pe porțiuni destul de mari întâlnirile cu cei ce preferă accesul moto. Pornește din dreptul Cabanei Trei Brazi, iar mașina poate fi lăsată, la rând cu celelalte, fix înainte de a ajunge la aceasta, pe marginea drumului de acces (asfaltat) către cabană, drum ce pornește din Predeal, semnalizat clar cu indicator (la stânga cum vii dinspre Bușteni).

Masivul Postăvaru

Masivul Postăvaru

Traseul cu cea mai frumoasă perspectivă asupra Postăvarului este foarte popular și populat, accesibil tuturor (cred că inclusiv cu căruciorul pentru copii și nu numai, dacă-l iei un pic pe sus pe prima porțiune), ceea ce face din el un cub cu multe fețe, pestrițe ele de fel… Din păcate am fost martora (indirectă, ce-i drept), a unui incident care a fost de natură să strice la moment feng shui grupului și să mă pună, din nou, pe gânduri legat de natura asta umană – sau animalică for that matter. Cu toate acestea însă, deși weekend – deși pestriț, nu mi-am simțit invadat spațiul personal în exces și am reușit din plin să mă bucur de pașii mici și de o plimbare frumoasă și cât se poate de tihnită, la soare – cu nori – așa cum îi stă bine soarelui.

Masivul Postăvaru

Masivul Postăvaru, Poiana Secuilor

Masivul Postăvaru - Poiana Secuilor

Drumul din direcția Trei Brazi către Poiana Secuilor începe trecând pe lângă un Fun Park cu activități pentru copii – tubbing, cățărare prin copaci, tiroliene, tras cu arcul, leagăne scl., a cărui explorare noi am lăsat-o pentru retur și pe care am limitat-o la colacii de tubbing care știu de data trecută că reprezintă un adevărat delir pentru cei mai mici dintre noi.

Până atunci, am luat-o cătinel pe potecă și ne-am lungit de la 12 la 4 pe drumul dus-întors ce leagă cele două puncte de reper aflate la mai puțin de 1 km și jumătate unul față de celalalt.

Trei Brazi - Poiana Secuilor

Poiana Secuilor, Masivul Postăvaru

Poiana Secuilor, Masivul Postăvaru

Punctele de start și finish sunt bine aprovizionate cu logistică, restaurant, terase, mâncare, cazare, înghețată, ospătari, una buc. tarabă și folk :), live (!) (da… n-am scăpat, iar combinația chitară-boxe printre brazi… well… a little bit too much). Bine, știu eu câteva fețe care zâmbesc acum…, cunoscându-mă preabine și știind ele părerea mea încruntată despre :).

All in all, dragi copii, adevărul e că mă cam așteptam la un val de coca și peturi sincer vorbind; am avut plăcuta surpriză sa nu mă învăluie chiar pe toate părțile. O fi avut și luna mai contribuția ei, mai mult ca sigur. Hm… realitatea e că am fost destul de preocupată de acest subiect, sunt în general de fapt, dar cu atât mai mult acum întrucât ghidai “expediția” și n-aș fi vrut să fac o impresie proastă din prima :), alegând un loc atât de frumos ce poate fi atât de ușor de stricat prin accesibilitatea sa.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”5″ bottom_margin=”5″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

Foto “logistice” am făcut doar Cabanei Secuilor, două.

[fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”5″ bottom_margin=”5″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]

Priveliștea asupra întregii fețe sud-estice (cred) a Postăvarului bate tot, orișicum, iar tura merge foarte bine în orice anotimp, inclusiv iarna. Constat că m-am îndepărtat cumva de acest masiv, fără un motiv anume în afară de, în ultimii ani. Realitatea este că oferta de tot soiul de activități outdoor în Postăvaru este foarte bogată pe tot parcursul anului, de la drumeții la cățărare la bicicletă sau schi pe pârtie sau de tură. Ia să luăm act de treaba asta, dar cu grijă, știți voi. Mai în afara sezonului și cât mai curățel și liniștit cu putință.

*

[fusion_tabs design=”classic” layout=”horizontal” justified=”no” backgroundcolor=”” inactivecolor=”” bordercolor=”” icon=”” icon_position=”” icon_size=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_tab title=”Descriere traseu” icon=””]

Traseu: Cab. Trei Brazi (1128 m, Predeal) – Cab. Poiana Secuilor (1070 m) – Retur
Marcaj și condiții traseu: Bandă Galbenă (BG), traseu facil, drum forestier și marcaj vizibile pe întreg parcursul
Distanță: 1,3 km
Durată: 20 min dus + 20 min întors.
Munți/ Masiv: Postăvaru
Taxă de vizitare: nu
Punct de acces în traseu: Cabana Trei Brazi, Predeal, jud. Brașov
Diferență de nivel: coboară 58 m/ urcă 58 m alt.
Activitate: drumeție
Sezon potrivit: tot timpul anului
Grad de dificultate: ușor
Potrivit pentru copii: da, de toate vârstele
Hărți utilizate: Ghidul de Drumeție Montană în Familie, Harta Turistică Postăvaru (Bel Alpin), Aplicația Munții Noștri
Dată: 27 Mai 2018
Cine: Eu, Andreea, 3 copii
Tură de o zi
Track GPS: aici
Detalii pe Hartă
Hartă Postăvaru - Trei Brazi - Poiana Secuilor

Alte informații: traseu foarte potrivit pentru mountain-bike
Elevation profile

Elevation Profile - Cab. Trei Brazi - Cab. Poiana Secuilor

Alte trasee din punctele de acces:

De la Cabana Trei Brazi
1. Cab. Trei Brazi – Pârâul Rece, Triunghi Albastru (TA); ~1 oră, accesibil tot timpul anului
2. Cab. Trei Brazi – Cheile Râșnoavei, Triunghi Albastru (TA); ~1,5 ore, accesibil tot timpul anului

De la Cabana Poiana Secuilor
1. Cab. Poiana Secuilor – Poiana Trei Fetițe – Cab. Postăvaru, Bandă Galbenă (BG), ~4 ore, inaccesibil iarna
2. Cab. Poiana Secuilor – Cheile Râșnoavei, Triunghi Galben (TG), ~1 oră, accesibil tot timpul anului
3. Cab. Poiana Secuilor – Timișu de Sus, Triunghi Galben (TG), ~2 ore, accesibil tot timpul anului [/fusion_tab][/fusion_tabs]

Mădăraș, Harghita. Schi și altele
Previous Mădăraș, Harghita. Schi și altele
Next Disturbed - The Sound of Silence
Disturbed – The Sound of Silence

Leave a comment