Sella Ronda, Dolomiti (Ruta Verde). Clockwise sau Invers? (I)

Sella Ronda, Dolomiti (Ruta Verde). Clockwise sau Invers? (I)

40 de km in circuit pe schiuri in Dolomiti, Italia.

Trezirea la 5.30 dimineata cu ochii impaienjeniti si cu un nod in gat de oboseala. Cineva nu chiar atat de maniac ca si mine gandeste: “Numai propunerea lui M., fir-ar sa fie, ca astia sunt disperati nu ii mai satura nimeni, unde naibilor ma trezesc la ora asta si unde mai vor sa mearga? Si eu ce caut cu ei?”. Astea i se invarteau in cap, alaturi de ideea horror de a trage de schiurile alea de 100 de kile pe inca 20 de kilometri de partie. “La naiba cu voi!”

Si mobilizeaza-te tu grup de 14 persoane sa fii la ora 8.30 la gondola la Corvara. Greu task. Surprinzator, la 9 cred ca eram deja acolo, cu toti claparii, schiurile, vanurile, opririle de informare, harti, mancati, rezolvat cu passul pierdut, deci suntem buni.

Ultimele doua zile de vacanta au fost dedicate circuitului Sella Ronda, probabil cel mai cunoscut circuit pe schiuri din Dolomiti. Ruta de 40 km (partii + lifturi) inconjoara intreg masivul Sella si trece prin domeniile de schi ale mai multor regiuni din zona: Alta Badia, Arabba, Val Gardena si Val di Fassa, toate legate intre ele pe sus. Ideea e sa parcurgi tot circuitul, intrucat e de dorit sa pleci/ revii in acelasi loc, caci pe sosea efectiv zonele astea nu sunt chiar Sinaia-Busteni (adica nu sunt chiar atat de apropiate).

Exemplificativ harta zonei:

sellaronda-pistemap-2013

Circuitul se poate parcurge in doua sensuri: counter clockwise (varianta verde, putin mai scurta si mai usoara) sau clockwise (varianta portocalie, ceva mai lunga si mai dificila). Pentru ca le-am parcurs pe ambele, pot spune ca diferentele nu sunt majore. Varianta portocalie e ceva mai spectaculoasa ca peisaj, urca mai sus si are cateva partii negre in plus deci e mai solicitanta dpdv fizic, dar nu mi s-a parut nimic neabordabil. E-adevarat ca daca ma gandesc comparativ, preferinta inclina catre varianta portocalie, insa doar pentru ca am parcurs-o impreuna cu mai putina lume, deci mai eficient cumva, si deja cunoscand zona.

20140227-_DSC8898

Cum spuneam, in prima zi ne-am antamat mai mult sau mai putin rapid pe varianta verde a circuitului, in sens counter clockwise. Nu fara niste nasuri incretite ba de la unul, ba de la altul. Hai odata nu mai sta atata la poze (adica eu), cine a fost cu ideea asta sa mergem pe-aici ca stam numai in telescaun (adica eu + M.), hai odata ca sta grupul (adica tot eu cred). Ma rog ne-am calmat repede, dupa ce am ajuns in mijlocul problemei si ne-am lamurit ca avem si timp, avem si partii, avem de toate.

20140227-_DSC8882

Un avantaj al circuitului verde ar fi ca este intr-adevar mai lejer (partii rosii si albastre). Cum spuneam, varianta portocalie are si cateva negre.

Un dezavantaj ar fi ca daca nu te mobilizezi rapid la inceput, ratezi partiile bune, pentru ca, da, plecand din Corvara, primele 45 de minute le petreci in instalatii si repede apoi se face mijlocul zilei cand partiile nu mai sunt impecabile.

20140227-_DSC8887

Alt dezavantaj daca alegi varianta verde este ca ratezi o bucata pe sus care e foarte frumoasa din punct de vedere peisaj si acces si niste partii foarte foarte bune la inceput de zi

Dar nu ma plang nici aici:

20140227-_DSC8893

Sau

20140227-_DSC8948

Zic asa pentru ca a doua zi o parte din noi am comparat turele (clockwise/ counter-clockwise) si ne-am dat destul de mult timp pe niste partii impecabile si goale :).

20140227-_DSC8901

Circuitul Sella Ronda incepe in Corvara (Alta Badia) si rand pe rand trece prin Val Gardena, Val di Fassa si Arabba, prin diverse varfuri si trecatori. Foarte fain a fost ca la un moment dat a trebuit sa traversam soseaua principala (cred ca in Val Gardena) si am stat la un semafor pentru schiori, cu bariera si tot ce-i trebuie, ca sa ajungem la urmatoarea gondola :). In principiu partiile sunt cam pe la 2000 m altitudine, coboara cam pana pe la 1500 si tot asa. Foarte bine pus la punct circuitul in sine si legaturile dintre partii si domenii. Marcajele excelente – este imposibil sa o iei aiurea.

20140227-_DSC8879

Dolomitii sunt spectaculosi no matter what

20140227-_DSC8942

As mai pune vreo doua, imi este asa de dor :).

20140227-_DSC8906

20140227-_DSC8913

Nestiind exact cum sta treaba in prima zi, cred ca nu am fost suficient de relaxati. Tot timpul a fost un stress cu ajunsul inapoi sa prindem ultimele instalatii – pentru ca daca le pierzi, nu prea mai ai cum sa te intorci fix de unde ai plecat si ai o problema. Dar este timp suficient sa te dai linistit, no worries, chiar si in 14 oameni care nu schiaza toti la fel. La un moment dat stiu ca ne-am rupt din drum ca sa mai dam cateva partii extra si tot am ajuns jos cu o ora mai devreme. Retin insa ca ultima partie a fost o infectie plina de gauri in care ne-am rupt toti picioarele si am refuzat sa o mai facem inca o data, desi am fi avut timp suficient. Iar la intoarcerea in San Vigilio am decis sa venim si a doua zi si sa parcurgem circuitul in sens invers.

20140227-_DSC8933

As vrea sa adaug doar ca ii felicit pe baieti pentru ca au dat dovada de foarte mult bun simt si spirit de grup, pentru ca intotdeauna au asteptat pe cei care schiau mai incet, au stat dupa lalaiala oricui a vrut sa mai invete o tehnica, un viraj. Lasand la o parte momentele cand s-au dus sa schieze pe cont propriu, vorbesc de turele facute cu totii, inclusiv pe negre.

20140227-_DSC8944

Just another ski hut.

20140227-_DSC8928

Cam asa si cu prima zi in Sella Ronda. A doua zi ne-am dus doar noi 4 crazy people (eu cu P., M. si F. :)) si ne-am facut de cap pe-acolo in sens invers, postare separata :).

Diverse surse de info

Schi in Dolomiti. Kronplatz. Italia
Previous Schi in Dolomiti. Kronplatz. Italia
Next Sella Ronda Dolomiti. Ruta Portocalie (II)
Sella Ronda Dolomiti. Ruta Portocalie (II)

Leave a comment