Straja. De Sezon
[rt_reading_time label=”Reading Time:” postfix=”minutes” postfix_singular=”minute”]
La fel ca si in anul precedent, vacanta de Revelion ne-a prins in 2015 in statiunea Straja (Jud. Hunedoara, langa Lupeni, pe Valea Jiului). De data aceasta cu mult mai multa zapada si cu toate partiile deschise inclusiv pe sus, spre marea multumire a tuturor, inclusiv a celor 9 copii (toti ai nostri) care nu prea s-au dat jos de pe schiuri/ derdelus. Inclusiv pe a mea (3 ani la moment) am baricadat-o in claparii galbeni pe schiuri, dar n-a inteles ea mare lucru in afara de faptul ca e “la vale” (forma de relief care nu o incanta in mod deosebit); n-a fost nici impotriva ideii, dar nici n-am vazut cine stie cat entuziasm; odata schiurile in picioare, a luat-o singura la talpasita fara sa inteleaga exact de ce, mama lor, nu urca singure si tot efortul ei nu duce nicaieri, motiv de mare suparare si deci iata cercul vicios :). Din propria experienta spun acum ca inainte de 5-6 ani, e dificil cu copiii la schi, in afara cazurilor in care poate ca solicita ei din proprie initiativa acest lucru.
Hai sa va spun doua vorbe despre Straja, caci e o destinatie tare faina de vacanta, cu sau fara copii, asta ca si evitare a celebrei si aglomeratei zone Valea Prahovei sau Poiana Brasov.
Unde se afla si cum ajungi
In spatiu, statiunea Straja (1440 m altitudine) e situata in Muntii Valcan – respectiv pe langa Petrosani – mai precis vis-à-vis de Retezat peste Valea Jiului, in apropierea localitatii Lupeni, de unde pana sus in Straja exista fie telegondola, fie drum asfaltat. Problema cu accesul pe drumul asfaltat apare iarna si in perioadele foarte aglomerate, caci statiunea este mica si locuri de parcare fix sus cam inexistente (sunt amenajate cateva parcari mai jos insa).
Din Bucuresti cu totul pana sus nu scapi sub 6-7 ore, noi am facut cam 7 ore pana la cabana unde stam (Vila Platoul Soarelui), in conditiile in care ne-a prins codul pe drum, grupul mare, lanturi pentru o parte din masini, agitatie. Fix pana la cabana, drumul e impracticabil cu auto (foarte ingust, foarte abrupt, complicat) – (deci a fost nevoie sa debarcam bagajele la gondola in Straja si sa le caram cu manutz-carcutz pana sus pret de cam 1 km). Cam asa cu accesul. Prin Pitesti – Ramnicu Valcea – Tg Jiu – Defileul Jiului – Lupeni.
Schi in Straja
Din punct de vedere domeniu schiabil, toate bune si frumoase, conform harta de mai jos, pe care, fata de 2015 cand am scris eu articolul, am actualizat-o cu varianta din 2018. Intre timp au mai aparut doua telescaune (unul pe partia Constantinescu si cel cu rosu care inlocuieste Teleschiul 2)
In Romania, eu consider ca Straja se afla in top, atata timp cat, desigur, e zapada. Este intr-adevar un pic cam departe de Bucuresti, nu merge doar de week-end pentru noi de exemplu, e de preferat să iti petreci macar cateva zile pline astfel incat sa te poti bucura pe deplin. 12 partii cu un total de 26 km, dintre care cea mai lunga are vreo 8 km pana jos de tot.
Un singur aspect e mai dubios si anume din punct de vedere administrare instalatii suntem desigur in continuare in Romania, cu mai multi mesteri operatori de instalatii, dar vad ca s-au mai simplificat totusi lucrurile (parca). Toate informatiile se gasesc pe site-ul skistraja.ro, nu scriu nicio epopee, ba chiar am sters-o pe cea scrisa in 2015 caci nu mai stiu cat de valabila mai este si astazi.
Din categoria super avantaje – sunt notabile partiile largi si mai ales nocturna pe 5 dintre ele – o parte si pe sus. In cazul nostru extraordinar de fain, pentru ca nocturna prelungeste mult ziua de schi si apucam amandoi sa ne dam suficient.
Apusul vazut de sus e superb, trebuie sa ma credeti pe cuvant pentru ca foto nu am si cred ca nici nu mai apuc sa fac. Aseara am ramas sa ma dau pana pe la 7 insa fara aparat – o sa-mi ramana in minte doar amintirea superb colorata din varful muntelui (si a vantoaselor si a polului frigului I might add). Cat despre temperaturi, zilele astea a fost destul de horror, ne-am dat pe la -20 cam asa si pe sus cu viscol, de-mi inghetasera toate cele si aveam toata fața numai ace. Dar si soare in cateva zile :).
Webcamuri aici.
Costuri si partii? E un capitol suficient de stufos drept pentru care va invit sa vizitati www.skistraja.ro. Sau info interesante si variate pe carpati.org, desi cele legate de tarife si instalatii sunt deja vechi (2010). Nu stau sa fac acum un tom de informatii legate de treaba asta pentru ca nu are niciun rost. Cert este ca zona e foarte potrivita atat pentru schiorii incepatori si copii (zona de la Platoul Soarelui e ideala), cat si pentru avansati. Partiile de sus sunt suficient de late si de bine intretinute, mai problematic cu negrele dinspre Vf. Straja din cate inteleg, pentru ca nu prea sunt amenajate si trebuie sa fii un bun cunoscator al zonei ca sa te dai pe acolo. Pentru cine e chiar interesat de detalii, linkul de pe carpati.org e o buna sursa de info din acest punct de vedere. Intrucat eu m-am dat destul de mult de capul meu si in special seara, n-am plecat in explorari nocturne solo ale zonei dinspre Vf. Straja astfel cunostintele mele se opresc pe platou.
Privelistea spre Retezat e… simti ca traiesti :).
Am apucat sa dau o tura linistita pentru foto intr-o dimineata, ocazie cu care m-am bagat putin si pe langa partie, dar am renuntat repede intrucat nu am avut echipamentul potrivit pentru astfel de escapade.
Cazare? Plenty, atat in Straja cat si la baza partiilor/ Platoul Soarelui. Noi unii am ocupat cu tot familionul toata Vila Platoul Soarelui, un loc pe care il recomand cu multa bucurie pentru ca oamenii-s foarte faini, vila e intretinuta foarte bine si, mai ales, locul este ski-in ski-out, cu centru de inchiriere la parter si monitori de schi in-house, ceea ce e ideal pentru copii. De mancat aici se mananca la impinge tava pe partie, rapid si convenabil, numai bine. Sunt si minihoteluri sau pensiuni, un google search cred ca e arhisuficient pentru a va face o idee cum sta treaba cu cazarea in zona. Costurile-s permisive, nu vorbim de treburi prohibitive in niciun caz.
Vad ca imediat dupa ziua de 1 Ianuarie locul a devenit hiper-aglomerat (de unde si pauza luata pentru blogareala, mai ales ca acum e asa de urat afara incat chiar n-am chef sa topai pe loc in coada la lifturi)
Drumetii? Da. Conform harta de mai jos (sursa aici). Vara este foarte fain sa dai o raita lunga prin zona, cuprinzand si Retezatul care e un masiv cu totul si cu totul special…
Mai jos cateva resurse online de avut la indemana.
http://www.skistraja.ro/
http://www.infoghidromania.com/statiunea-straja.html
http://www.ski-in-romania.com/resort.php?id=33
Si inchei aceasta postare scrisa cam la foc automat (chiar mi-am schimbat mult stilul de scris in ultima perioada, am crezut ca mi se pare mie, dar reluand acum aceste postari mai vechi, ma izbesc de unele fraze care parca nu mai sunt chiar ale mele)… revenind… gandidu-ma in continuare ca “Romania e frumoasa, Romania e… acasa” :). Sa avem grija de ea, cum putem mai bine, zic.
Cred ca ai putea fi un ghid turistic pe cinste, de altfel te-a bantuit ideea asta intr-o vreme!Oricum, prin ce faci acum esti oarecum si in zona asta, foarte eficient, de altfel, ca de obicei nu-ti scapa nici un aspect important si cine e interesar chiar poate beneficia de informatii clare si la obiect. Vezi ce faci cu cazaturile! Te pup
🙂 never say never, stii cum se zice 🙂
Multumesc! Sunt foarte incantata ca ma tii la curent! Esti foarte elocventa, parca sunt acolo! Cu mult drag, Doina
Ma bucur mult si multumesc 🙂