Abu Dhabi. Urban Insight
Cred ca sunt din ce in ce mai putine locuri in lume in care sa fie usor sa gasesti spiritul local fara sa fie nevoie sa il filtrezi si sa il cauti printr-o amestecatura de diversitate cu globalizare si cu consumerism si, da, cred ca suna aiurea, cu uniformizare (divers si uniform in acelasi timp?!). Cu precadere in ceea ce priveste marile orase/ metropole, nu ma refer aici la viata la tara sau in mica provincie.
Din nou mi s-a intamplat asta si in Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), culmea, intr-un loc in care ma asteptam sa ma lovesc mult mai mult de lucruri cu care nu sunt obisnuita.
Pe de alta parte am stat o zi, la ce ma asteptam sa gasesc spiritul locului intr-un oras nisipos aproape total lipsit de vegetatie in care este exclus sa poti merge pe strada ca sa il descoperi, chiar si iarna? Nici nu cred ca ar fi ceva de descoperit la el mergand pe jos, really, dar n-as vrea sa ma pronunt in necunostinta de cauza totusi.
Nu pe strada, la mall sau la atractiile turistice din Abu Dhabi (probabil nici in Dubai sau the like) te vei lovi de diferentele culturale fata de partile lumii cu care suntem noi obisnuiti. Nu stiu exact unde, dar in niciun caz ca turist din asta ocazional si pasager in aceste orase deja occidentalizate cat cuprinde, cum am fost noi.
Da, vei gasi o parte din oameni diferit imbracati, poate niste atitudini putin altfel, si cam atat. In afara de asta, aproape nimic din imensele diferente culturale nu transpira la prima vedere. Iar cat despre stereotipul ala maxim gen “cum se uita unii la tine pe strada”, sa ma iertati dar ori sunt nesimtita, ori nu remarc niciodata cum se uita lumea la mine. Dar mai degraba cred ca nu se aplica in locul in care am fost. Varietatea oamenilor este suficient de mare incat sa te simti mai mult sau mai putin fix ca in oricare alta parte. Dar cu siguranta ca in alte locuri lucrurile sunt fundamental diferite.
Uite de exemplu in Kuala Lumpur am simtit mult mai mult diferenta locului in care ma aflam, chiar si pe strada, desi si acolo am stat relativ putin in oras propriu-zis.
Fara sa stiu mai nimic despre Abu Dhabi/ EAU, asa cum eram cand am coborat din avion, cum l-as caracteriza ca si feeling?
Prafuit, calduros, mult prea nou, prea larg, prea drept, totul prea departe, fara stradute, cladit parca peste nimic – doar aplicat acolo in desert ca un lego de lux; iar culoarea de “Dune” este pur simplu prea mult pentru mine; si cum spunea Mari, “Ma simt ca intr-un film SF, intr-un oras din ala din viitor”. Mi s-a parut un oras cam fara continut, asa. Un oras in care esti constrans la indoor. Un oras targetat pentru consumatori, un oras de business. Si, nenica, nu-ti zambeste nimeni, frate. Noroc cu Suri ca a strans zambete cat pentru noi toti, ca altfel ne inecam in tristete, jur. Exceptie de la “Dune” face desigur celebra moschee Sheikh Zayed asupra careia voi reveni in alta postare.
Stiind cate ceva despre oras, acum ca am avut un 1% contact, am frunzarit niste randuri si am mai stat de vorba cu unii-altii, l-as caracteriza tot cam la fel :), punand langa caracterizare informatii reci care ii confera totusi un caracter de unicitate, fie asta si una care nu e catusi de putin pe gustul meu.
- capitala si al doilea oras ca marime in EAU, e capitala celui mai mare emirat din stat, emirat care de altfel e cam 90% din tot statul
- o dezvoltare recenta de foarte mari proportii, in ultimii 5 ani inteleg ca s-au dezvoltat enorm mai ales dpdv imobiliar, se construieste si se dezvolta enorm de mult peste tot, si totul este impresionant ca dimensiuni si tehnica
- aduna cam 2/3 din intreaga economie a EAU, detine 9% din rezervele de petrol ale lumii si aproape 5% din cele de gaz
- interesant si remarcabil e ca in ultima perioada a avut loc o schimbare de trend in ceea ce priveste evolutia economiei, in sensul ca acum 64% din PIB vine din non oil & gas stuff, prin tourism, imobiliare, comert sau retail
- pana prin anii ’60, comertul cu perle era motorul vietii, iar din anii ‘60 incolo, stim cu totii
- o figura cat se poate de emblematica a locului e Seicul Zayed – cel care practic a creat Emiratele Arabe Unite prin anii ‘70 si a devenit primul presedinte, pana cand a murit in 2004.
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
Insa altul este aspectul cu adevarat interesant din punctul meu vedere in zona. Mi se pare cu adevarat uluitor cum o comunitate de 1,5 milioane de cetateni (da, doar atatia cetateni au EAU) (si atentie, nu poti deveni cetatetan EAU decat nascut acolo, din tata cetatean – prin casatorie foarte rar, mai ales daca nu esti musulman) reuseste sa adune un numar de 6 ori mai mare de non cetateni sa presteze pentru ei. Si nu e neaparat vorba de non cetateni de categoria a treia, vorbim de o cantitate de high-tech si profesionalism impresionanta, incorporata in toata aceasta dezvoltare urbana, petroliera si ce mai vreti voi care sunt Emiratele Arabe Unite. Dar bottom line aproape 8 milioane de oameni presteaza pentru 1,5 milioane. 1,5 milioane care lejer pot fi incadrati printre cei mai bogati din lume, nemaipunand la socoteala ce facilitati primesc de la stat doar pentru ca sunt cetateni.
Din multe puncte de vedere peste tot in lume e la fel pana la urma, e-adevarat, dar tocmai diferenta asta de scara de la numere mici la numere foarte mari mi se pare mie uluitoare. Parca nu-mi vine sa ii spun altfel decat tot “sclavagism”, pe bune.
Si mi-a placut in Abu Dhabi? Raspunsul este ca nu, nu e pentru mine. Dar si publicitatea negativa e buna, plus ca am mai adunat la capatana niste informatii si cateva alte aspecte interesante.
Ajungand din nou in aeroport, la boardingul catre Sydney, m-am bucurat sa vad din nou figuri relaxate si zambitoare, si nu stiu de ce dar sunt sigura ca natia asta a australienilor va fi mult mai pe gustul meu. British-like style, ce sa zic. Nici n-ar putea fi altfel :).
O sa revin zilele astea si cu 2-3 atractii turiste de prin zona :).
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]