Thassos Ad-Hoc

Thassos Ad-Hoc

O corabie cu pirati prin lentila ocheanului? Sau doar un vas cu turistul frenetic in jurul insulei Thassos?

20140713-_DSC2183

Evident ca e o corabie de pirati. Numai ca totul depinde din ce punct de vedere te uiti la ea.

O maxi-vacanta cu totul neplanificata. Si neasteptat de frumoasa avand in vedere cat de mult imi place mie in general la mare (cam la fel de mult ca pe munte, numai ca in stanga lui 0 pe axa lui x). Si cat de mult am stat. 10 zile. Ca sa va faceti o idee, mie imi sunt suficiente 2 zile pe an de lipiceala si nisip ca sa ma simt deja extra implinita, iar daca nu merg deloc personal nu simt absolut nicio paguba. Exceptie fac zonele situate intre Tropicul Racului si cel al Capricornului, dar alea in lumea mea nu intra in categoria “la mare”.

DAR (1) familia e familie, verisorii sunt verisori si o sa aleg oricand pot sa ne petrecem timpul impreuna in vacanta, ca altfel nu prea apucam suficient, plus ca pentru astia micii apa si nisipul sunt ca un fel de Mecca a copilariei si (2) Grecia era totusi o necunoscuta si imi doream sincer sa fac o comparatie cu zona dintre tropice :).

Iar concluzia e una buna – mi-a placut, cred ca ma mai duc 🙂

20140713-_DSC2094

Acum despre Thassos… e plin internetul – iar insula in sine e plina de romani, m-am simtit ca acasa n-a fost nevoie sa deschid gura pe alta limba prea mult. Dar de data asta nu am resimtit-o ca pe un dezavantaj – unde ne-am petrecut majoritatea timpului orisicum intr-o localitate mica si mai retrasa, iar insula in sine nu mi s-a parut deloc aglomerata sau in niciun caz atat incat sa simt ca ma calc pe bataturi cu co-nationalii. Ba dimpotriva. Din Bucuresti se fac cam 10 ore cu masina, treci apa cu ferry si aia e. Parca nu mi-au iesit picioarele prin parbriz asa cum a fost drumul la Oradea acum 1 luna.

20140713-_DSC2097

O alternativa excelenta fata de Bulgaria sau Turcia (vorbesc strict in numele meu), geografic parte a Macedoniei, istoric locuita de traci, fenicieni si greci, insula se afla in nordul Marii Egee. E desigur muntoasa (Vf. Ipsario 1.205 m) si coasta in mare parte stancoasa, cu un avantaj major in nenumaratele golfulete care formeaza tot atatea plaje, nu toate amenajate (aviz amatorilor). Soseaua de coasta ce inconjoara insula are in jur de 100 km de peisaje frumoase si e musai de parcurs pe bicicleta (MTB Thassos http://www.mtb-thassos.com, stiu de la prieteni). Presupun ca si cu motorul face toti banii. Iar din localitatile de pe coasta pornesc tot atatea drumuri catre satele corespondente din munte.

20140712-_DSC1794

In formula concediu-la-mare-cu-copil-urlator-at-his-terrible-twos, locul e suficient de prietenos. Chiar si pentru orice alta formula de vacanta, luaind in considerare nenumaratele plaje (in jur de 40 pe toata insula), apa si fauna numai buna pentru snorkeling, natura din munte, posibilitatile de drumetie sau istoria antica a locului –  iar noi am avut buna sansa sa si stam intr-o zona retrasa, neaglomerata (poate mai putin populara, habar n-am), dar cu o plaja cu nisip fin-fin intr-un golf cat se poate de linistit si perfect pentru copii (Skala Maries/ Aspas Beach).

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

In general mi-a ajuns la urechi ca luna iulie nu e una neaparat recomandata (nu am inteles exact de ce, aparent caldura mare), insa pot spune ca nu s-a aplicat in cazul nostru. Am petrecut foarte mult timp afara, iar ultimele 2 zile ne-au rezervat chiar vant si ploaie, de unde si nevoia de a renunta la sandale si maieuri in serile petrecute pe munte.

Cat despre city life, capitala insulei: Thasos (sau Limenas), este si portul principal unde aterizezi cu ferry; Mamaia insulei: Limenaria (daca vrei stas din toate pdv); insula e destul de aproape de Kavala pe mainland si e bine de stiut ca pe insula aparent nu exista politie rutiera (dar e o informatie la a treia mana, neverificata, primita de la diversi soferi obositi 🙂 ). In rest small-village life si wild life cat cuprinde.

Thassos (Limenas)
Thassos (Limenas)

Cu ce ne-am umplut noi timpul si cam ce poti face in general pe insula

1. Plaja cat cuprinde (mai ales pentru ceilalti, noi nu am fost chiar cei mai mari fani, desi eu una am facut eforturi majore sa ma trezesc la ore imposibile pentru o vacanta), dar deh, soarele nu e bun dupa anumite ore, copilul vrea sa isi petreaca timp cu copiii, am venit impreuna deci teoria grupului zice clar (desi s-a mai subrezit si teoria asta fata de acum 15 ani), asa ca mare parte a timpului am petrecut-o la Egee si nisip, pana cand la un moment dat ne-am saturat toti trei si am renuntat la nisip in favoarea Egeei si mai apoi in favoarea unor excursii prin insula.

At the beach – am incercat mai multe locatii – dar castigatoare a iesit tot cea de unde am stat (Aspas Beach, Skala Maries), datorita proximitatii, intimitatii, neaglomerarii, accesibilitatii pentru copii si calitatii nisipului/ apei. Alternative sunt nenumarate daca esti mobil si vrei sa acumulezi diverse experiente. Amenajate si ne. Printre cele mai celebre este si faimoasa Aliki Beach; din punctul meu de vedere faima o depaseste cu mult, intr-adevar frumos golful si drumetia pe muntele invecinat, cu mult mai deosebita decat plaja in sine (ingusta, mica si, datorita celebritatii, inghesuita). Accesul la plaja e iarasi interesant, pe cateva stradute in panta printre constructii din piatra, flori cat cuprinde, dar cam atat. Restul, gasiti pe internet: Golden Beach, Paradise Beach, All Blah Blah Beaches – am pus niste linkuri la sfarsit. Fiind cu copiii, nu ne-am hazardat la vizitat plaje neamenajate slash pe stanci intrucat am dorit totusi o vacanta lipsita de incidente majore sau capete sparte.

O serie draguta insa pe Aliki cand m-am facut nevazuta vreo 45 de minute spre disperarea copilului

20140711-_DSC1765

2. Iesiri pe mare – exista cativa capitani la care poti sa apelezi in acest sens care pot fi gasiti in port in Limenaria. Sus pe vas si te invarti o zi in jurul insulei, inoti in larg, snorkeling, pescuit (atentie la pestii toxici ca daca pui mana pe ei numai morfina te mai scoate) si alte din astea. Noi am apelat la numitul Vasilis.

20140713-_DSC2139

Vasilis, capitan grec :), are doua ambarcatiuni: un vaporas comercial de capacitate mai mare (mai sus in foto) si un yachtulet pentru cei mai cu dare de mana ce doresc o experienta mai aproape de mare. Cam asta:

Si intrucat in ziua dorita barca mare era deja plina si cum noua in general ne surade norocul, am reusit performanta sa bookanim la un sfert de pret ceea ce altfel ar fi costat de 4 ori mai mult :). Ori ca Vasilis a fost de treaba in ziua aia, ori din ratiuni pur si simplu necunoscute (ca alea pur economice n-ar prea iesi la calcul in favoarea lui) – cum necum ne-am trezit ca navigam in jurul insulei pe un yacht cu vele tip familia Guldenburg daca mai tineti minte :). Cu trinca, randunica, camere inauntru and all si fara punte practic (nu ma pricep deloc cum sta treaba cu yachturile astea ma scuzati), sau ma rog, cu o punte foarte mica. E-adevarat ca inspre prova (Hait! au fost si “Toate Panzele Sus!” bune la ceva) se facea nitzel mai mult loc si mai puteai urca si undeva deasupra cabinei, sub catarg si panze. Deci intr-un cuvant: fain! (si intim, caci pe vas toti am fost 9 + 2 echipaj, iar numai noi eram un covarsitor 7 in acest grup).

Pacat ca nu am convins copilul in timp util sa plonjeze in apa pentru o fleoscaiala cu parintii. Ne-ar mai fi trebuit doar vreo 5 minute. Avea inclusiv vesta pusa pe ea si picioarele in apa pe scara. Am muncit mult sa o conving. Dar a trebuit sa plecam…

O serie din cruise mai jos:

3. Snorkeling oriunde apuci. Apa este foarte clara, atentie la arici si capul in jos :). Cred ca se poate face si ceva scuba diving, aparent fara curs (?! deci nu cred ca e vorba de scuba in adevaratul sens al cuvantului), dar nu am intrat in detalii.

20140713-_DSC2167

4. Am vizitat urbea greceasca de la mare – (nu e un musai really): Thasos (Limenas), portul principal, cu aceleasi buticuri de suveniruri, o vizita la supermarket pt. ulei de masline pentru urmatorii 3 ani si niscaiva ruine daca esti fan: teatrul antic, acropolisul, agora si alte cateva pietre vechi de 2000 de ani prin zona. Plus un muzeu de arheologie. Eu am fost singura pe dealul antic cu ruine, ca n-a mai vrut nimeni; drumetia pana sus e frumoasa, cam jumatate de ora prin natura (teatrul e in reamenajare si cu o imensa macara in mijloc, restul din ce in ce mai vechi :)); iar daca vrei detalii suplimentare legate de istorie le gasesti pe net ca la Tourist Info Center nu iti spune nimeni.

20140715-_DSC2374

5. Am mancat excelent in taverne multe si cat se poate de variate. In Kazaviti mi-a placut mult. Si taverna, si satul cu casute urcate pe deal, iar apusul e substantial vazut de pe munte. Din pacate n-am foto cine stie ce, ploaie, vant, bezna, fara trepied… (scuze jalnice) :). La celebra locatie Theologos nu am ajuns, deci n-as putea spune cum e. La noi in sat 4 carciumi, toate faine, iar oamenii foarte draguti, desertul intotdeauna din partea casei :).

6. Altele: Se pot vizita satuce, manastiri, se pot face drumetii pe munte, pe undeva e si o cascada, o mica laguna in stancile de pe coasta alimentata natural cu apa marii (noi am vazut-o din yacht), maslini cat cuprinde, multi pini, natura  – tot tacamul. Disponibilitate si vointa sa ai.

20140713-_DSC2167

20140713-_DSC2102

20140713-_DSC2111

7. Foto (eu cam pe apucate): In ceea ce ma priveste, mi-am propus in multe randuri si am reusit in putine sa ma rup suficient de mult incat sa ma pot concentra. Cu toate astea, si putin e mult :).

Apusul a facut toti banii

20140712-_DSC2083

20140712-_DSC2091

20140711-_DSC1790

Si inca

20140712-_DSC2071

Si inca (acelasi munte athos in fundal)

20140712-_DSC2058

Cat despre sederea noastra in aplicatie practica, noi am stat in Skala Marion, un satuc micutz la plaja, dar am tras concluzia ulterior ca foarte practic pentru nevoile noastre (5 familii, 4 copii). Mic si adunat, cu cateva crasme bune-bune, cu 3 plaje dintre care una a fost declarata castigatoare si comparativ cu altele pe care le-am mai vizitat pe insula (priveliste super, apusul la bot, nisip fin, apa foarte putin adanca apa in golf, perfect pentru copii, fara pietre, fara arici, buna de snorkeling mai in larg), si cu plaja cu stanci pentru cine a dorit sa se cocoate pe ele (adica tot eu), muntele Athos peste drum, frumos :).

20140712-_DSC2049

Iar despre copii, au fost mega incantati, au construit la castele all day long, a mea a renuntat la colac in favoarea propriilor picioare (ceea ce a condus capul la fund cu multiple ocazii), iar eu am reusit sa termin intr-un final cartea pe care am inceput-o la Londra :). Viata de noapte… a lipsit cu desavarsire, cum sa spun… a fost reprezentata prin viata de noapte a copiilor sau Catan, cu schimbul :). Din pacate eu una am fost limitata atat la timp pentru documentare cat si la disponibilitatea de a hoinari chiar de capul meu pe insula, dar am scos cateva resurse si info utile pentru cei mai cu libertate de miscare in taburile de mai jos.

Si un foto album pe Flickr

Info utile in Thassos

[fusion_tabs design=”classic” layout=”horizontal” justified=”yes” backgroundcolor=”” inactivecolor=”” bordercolor=”” class=”” id=””]
[fusion_tab title=”Info turistice” icon=””]

 

[/fusion_tab]
[fusion_tab title=”Linii de ferry” icon=””]

[/fusion_tab]
[fusion_tab title=”Taverne bune” icon=””]

[/fusion_tab]
[/fusion_tabs]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

The Beatles Flower Series | TunesTales
Previous The Beatles Flower Series | TunesTales
Next Brana Caprelor, Bucegi
Brana Caprelor, Bucegi

Leave a comment